Intensificarea actiunilor de informare a populatiei din Zona Deltei Dunarii privind pericolul raspandirii virusului pestei porcine africane (PPA) a fost tema principala a discutiilor care au avut loc luni intre reprezentantii Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor ( ANSVSA ) si cei ai asociatiilor profesionale din sectorul cresterii suinelor.

Potrivit unui comunicat al ANSVSA remis AGERPRES, reprezentantii asociatiilor de profil si-au oferit sprijinul in diseminarea informatiilor, cu ajutorul voluntarilor si al medicilor veterinari de libera practica din sectorul de crestere a porcinelor.

“Principalele mesaje, care vor fi transmise prin intermediul unor pliante sau prin discutii directe cu crescatorii de animale, sunt: importanta anuntarii imediate a autoritatilor, la cel mai mic semn de boala, in vederea testarii si depistarii precoce; importanta respectarii anumitor masuri de prevenire a aparitiei PPA in gospodariile populatiei; pagubele economice insemnate pe care PPA le produce crescatorilor de porcine si faptul ca se acorda despagubiri proprietarilor pentru animalele inregistrate, care sunt sacrificate de necesitate”, se arata in comunicat.

Presedintele ANSVSA, Geronimo Branescu, a salutat initiativa acestor asociatii si si-a manifestat intreaga disponibilitate de colaborare pentru aceasta actiune. Ambele parti au convenit ca, prin colaborarea in desfasurarea acestei campanii, va creste gradul de informare si constientizare al populatiei, fapt care va conduce la o mai buna gestionare a situatiei din teren.

Potrivit sursei citate, scopul urmarit este stoparea propagarii virusului si o protectie mai eficienta, atat a fermelor comerciale, cat si a gospodariilor populatiei.

Asociatiile care au participat la intalnirea cu seful ANSVSA au fost: Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania, Asociatia Medicilor Veterinari pentru Suine, Asociatia Fermierilor cu Investitii in Sectorul Suin, Asociatia Nationala a Fabricantilor de Nutreturi Combinate.

Focarele de pesta porcina africana activeaza in Romania din august 2017, insa numarul lor a crescut foarte mult in luna iunie a acestui an, dupa ce primele suspiciuni de PPA au fost confirmate in localitati situate pe bratul Chilia al Dunarii.

In iunie, medicii veterinari au sacrificat 1.715 suine din gospodarii private din mai multe localitati din zona de Delta a judetului Tulcea si au inceput eutanasierea a 44.580 de porcine dintr-o exploatatie comerciala situata in apropierea municipiului Tulcea.

Miercuri, 4 iulie, a fost confirmat un nou focar de pesta porcina africana la o crescatorie de porci situata intr-o zona relativ izolata in Insula Mare a Brailei. Crescatoria se afla la 20 de kilometri de cea mai apropiata localitate din judetul Braila si 5 kilometri fata de localitatea Carcaliu din judetul Tulcea, intre acestea fiind bariera naturala Dunarea, Bratul Macin.

Joi, 5 iulie, virusul PPA a mai fost confirmat la un porc intr-o gospodarie din localitatea Istria, judetul Constanta. Vineri seara a mai fost confirmat un focar la porcii dintr-o gospodarie din localitatea Crestur din judetul Bihor.

Autoritatile veterinare reafirma ca pesta porcina africana nu afecteaza si nu se transmite la oameni, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire, insa exista un impact la nivel social si din punct de vedere economic.

Pesta porcina africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice, cu evolutie rapida si mortalitate de pana la 100% pentru porcii care se imbolnavesc. Pentru aceasta boala nu exista vaccin si nici tratament.

Singurele metode de preventie eficiente sunt mentinerea unui nivel inalt de biosecuritate la ferme si gestionarea rapida si eficienta a posibilelor focare de boala – raportare, restrictii privind miscarea animalelor, a produselor si subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile si controlul circulatiei animalelor.

Presedintele Autoritatii Nationale Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Branescu, participa in perioada 10 – 11 iulie 2018, la grupul de lucru al sefilor serviciilor veterinare din Uniunea Europeana, care se desfasoara la Bruxelles, informeaza marti institutia.

O tema importanta pe agenda intalnirii este cea a evolutiei pestei porcine africane (PPA) pe continentul european. Discutiile pe acest subiect se vor axa pe modul in care evolueaza aceasta boala in fiecare tara afectata, actiunile intreprinse si stabilirea de modalitati cat mai eficiente de colaborare intre statele membre pentru a impiedica raspandirea bolii si pentru a limita pierderile generate de aceasta.

Prin DECIZIA DE PUNERE IN APLICARE (UE) 2018/971 A COMISIEI din 9 iulie 2018 de modificare a anexei la Decizia de punere in aplicare 2014/709/UE [notificata cu numarul C(2018) 4460] privind masurile zoosanitare de combatere a pestei porcine africane in anumite state membre, Romania este mentionata cu judetele Satu Mare, Tulcea si Constanta si cu Insula Mare a Brailei si Balta Ialomitei, ca zone delimitate, care sunt diferentiate in functie de nivelul de risc pe baza situatiei epidemiologice a bolii respective.

”De la data adoptarii Deciziei de punere in aplicare (UE) 2018/950, virusul pestei porcine africane s-a raspandit in Romania. In lunile iunie si iulie 2018, au fost observate peste 200 de focare de pesta porcina africana la porci domestici in judetul Tulcea din Romania. In plus, in iulie 2018 au fost observate mai multe focare de pesta porcina africana la porci domestici in judetele Braila si Constanta din Romania. Aceste focare de pesta porcina africana la porci domestici prezinta un nivel crescut de risc care ar trebui sa se reflecte in anexa la Decizia de punere in aplicare 2014/709/UE. In urma actiunilor consolidate intreprinse de Romania pentru a controla circulatia porcinelor vii, a produselor obtinute din porcine, a subproduselor de origine animala si a altor produse (care ar putea contribui la raspandirea bolii din zonele afectate de pesta porcina africana la zone in care nu au existat notificari cu privire la aceasta boala), zona din Romania cuprinsa intre fluviul Dunarea si litoralul romanesc de la Delta Dunarii la orasul Constanta ar trebui sa figureze in lista din partea III a anexei respective. Prin urmare, partile din zona mentionata mai sus, care figurau anterior in lista din partea I a anexei respective, ar trebui sa figureze in prezent in lista din partea III a anexei respective.

Pentru a se tine seama de recentele evolutii ale situatiei epidemiologice a pestei porcine africane in Uniune si pentru a combate intr-un mod proactiv riscurile asociate cu raspandirea acestei boli, ar trebui delimitate noi zone de risc sporit cu o suprafata suficienta in Romania, care ar trebui incluse in mod corespunzator in listele din anexa la Decizia de punere in aplicare 2014/709/UE. Prin urmare, anexa respectiva ar trebui modificata in consecinta,” se arata in preambulul DECIZIEI DE PUNERE IN APLICARE (UE) 2018/971 A COMISIEI din 9 iulie 2018.