Autoritatea Nationala Sanitara Veterinera si pentru Siguranta Alimentelor ( ANSVSA ) a derulat, in judetul Dolj, in contextul actual al extinderii Pestei Rumegatoarelor Mici (PRM) in Bulgaria, un exercitiu de simulare a masurilor ce ar trebui interprinse in situatia aparitiei unui focar sau a unei suspiciuni de PRM in tara noastra.

La aceasta simulare au fost prezenti directori din cadrul ANSVSA, presedintele institutiei, dr. Geramino Branescu, specialisti desemnati din toate Directiile judetene, inclusiv reprezentanti cu atributii in combaterea bolilor la animale din alte institutii.

Exercitiul a avut drept scop testarea aplicabilitatii Manualului Operational pentru interventia, la nivel local, in focarele de PRM, rapiditatea de reactie si disponibilitatea structurilor DSVSA judetene, precum si a altor institutii implicate in conlucrarea cu Centrul Local de Combatere a Bolilor.

Aspectele vizate de programul instruirii au vizat informarea privind evolutia focarelor de PRM in Bulgaria, implicit a spatiilor geografice aflate sub restrictie urmare a evolutiei bolii.

Totodata, au fost vizate etiologia, etiopatologia aspectele clinice si anatomopatologice ale PRM simultan cu diagnosticul bolii, Manualul Operational pentru interventia in focare, alaturi de un exercitiu practic de simulare, cu privire la modul de interventie, in situatia aparitiei, intr-o exploatatie a unei suspiciuni si/sau a unui focar de boala.

ANSVSABoala virala care nu afecteaza omul, pesta rumegatoarelor mici afecteaza ovinele si caprinele, in focare fiind afectate 50-90% dintre animale, fiind considerata, in prezent, una dintre cele mai contagioase boli depistata la aceste specii. Pierderile economice sunt foarte importante, in cazul aparitiei bolii, reprezentand urmarea interzicerii totale a cresterii animalelor in exploatatii intensive afectate, importul si exportul acestora.

In cazul aparitiei bolii in tari indemne, se trece la eliminarea intregului efectiv de animale afectat, iar in tarile in care evolutia bolii este inregistrata frecvent, efectivele bolnave se izoleaza si – in unele situatii – sunt tratate cu antibiotice pentru a reduce riscul aparitiei infectiilor bacteriene secundare. Alta alternativa este sacrificarea, urmata de dezinfectia si vaccinarea animalelor sanatoase.

In tara noastra nu evolueaza peste rumegatoarelor mici, avand statut de tara libera de aceasta boala. ANSVSA cere operatorilor economici din Romania, implicati in comertul cu rumegatoare mici, sa adopte instructiunile transmise de ANSVSA, prin DSVSA judetene, pentru a proteja animalele de aparitia acestui virus in efective.