ANSVSA a avertizat inainte ca pesta porcina africana sa apara in Romania

920

Urmare a informatiilor aparute in spatiul public, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor ( ANSVSA ) precizeaza ca au fost permanent avertizati si informati, inaintea aparitiei pestei porcine africane, crescatorii de porci, operatorii industriali din acest sector, asociatiile de vanatori si pescari, gestionarii fondurilor de vanatoare si institutiile cu atributii in prevenirea pestei porcine africane.

Datorita apropierii de granita cu tara noastra a focarelor depistate in Ucraina si Republica Moldova, in perioada cuprinsa intre sfarsitul anului 2015 si inceputul anului 2016, dar si pana in prezent, ANSVSA a transmis 67 de note de serviciu organizand totodata, pe tot teritoriul tarii, 530 de instruiri si informari adresate crescatorilor de porcine din sectoarele (ne)comerciale, cu medicii veterinari de libera practica, responsabilii fondurilor de vanatoare si cei ai directiilor silvice din teritoriu.

ANSVSAAu luat parte la aceste informari si instruiri medici veterinari din partea asociatiilor si companiilor de profil. Acestora le-au fost prezentate riscurile propagarii virusului pestei porcine africane, masurile ce trebuie aplicate pentru combaterea si controlul acestuia.

Concluzionand, crescatorii de porci si operatorii din industria de profil au avut la dispozitie, pentru a lua toate masurile de management, toate informatiile necesare.

ANSVSA a organizat, pe langa aceste instructaje, o campanie sustinuta de informare publica privind efectele si combaterea raspandirii pestei porcine africane prin diferite mijloace: anunturi, informari si comunicate de presa, inclusiv prin distribuirea si postarea unor materiale in sediile DSVSA judetene, piete, porturi si aeroporturi.

Pe pagina de internet a Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, www.ansvsa.ro, pot fi consultate procesele verbale (semnate de participanti) incheiate in fiecare judet, in cadrul informarilor realizate de ANSVSA.