Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) desfasoara o ampla actiune de control, la nivel national, privind identificarea tuturor animalelor: suine, ovine, bovine, caprine s.a., datele obtinute in teritoriu vor fi confruntate cu informatiile oferite de Baza Nationala de Date (BND).

Urmare a faptului ca, de foarte multe ori, realitatea din ferma nu coincide cu datele oficiale (numarul animalelor fiind diferit de cel raportat), inspectori sanitari veterinari au trecut la identificarea si inventarierea animalelor. Actiunea de control vizeaza indeosebi proprietarii de ovine, ale caror raportari sunt deseori date inexacte.

Printre cei implicati se numara medicii veterinari, cei care sunt platiti pentru fiecare animal vaccinat si – mai apoi – inregistrat in propriile baze de date computerizate. Numai ca, numarul animalelor este modificat uneori, in mod voluntar, de catre veterinari. In perioada de vaccinare a oilor, derulata in lunile iulie-august pe teritoriul tarii noastre, nu a existat interes pentru inventarierea si identificarea oilor. Crescatorii de ovine sunt de parere ca o actiune conforma, la acel moment, ar fi fost neprofitabila pentru medicii veterinari.

Inspectia exploatatiilor se deruleaza in aceasta perioada urmare a unui Program strategic, care aplica normele metodologice aprobate de presedintele ANSVSA, printr-o hotarare de Guvern. Inspectia in exploatatii, la nivel national, vizeaza toate animalele inscrise in Baza Nationala de Date, indiferent de rasa si specie.

“De fiecare data, dupa o astfel de inspectie in exploatatii, vrem realitatea din teren, Baza Nationala de Date pentru toate speciile. Sigur ca problema identificarii a ramas valabila si se desfasoara dupa aceeasi procedura de cand a inceput identificarea si este administrata de directiile sanitare veterinare. Adica, proprietarul este obligat sa identifice animalul care este fatat, in termenul legal, iar medicul veterinar sa-l poata identifica, sa poata elibera formularul de identificare, ca dealtfel si orice miscare de animal identificat dintr-o exploatatie in alta. Astea sunt lucruri care s-au facut intotdeauna” sustine Leontin Laslau, sef al Serviciului Control Oficial Sanatate Animala din Directia Sanitara Veterinara Hunedoara.